Mezőfalva Nagyközség Hivatalos Honlapja
Mikulás földje központi települése

Az oldal betűméretét a fenti 3 "A" ikonnal tetszése szerint változtatni tudja...

Ma 2024. április 26. péntek, Ervin napja van.

Kezdőlap arrow Választások arrow Önkormányzati választás 2019 arrow Helyi Választási Bizottság határozatai
Veszélyhelyzet alatti ellenőrzött bejelentési eljárás.

TÁJÉKOZTATÁS

a veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettségről,

valamint ellenőrzött bejelentésről

2020. május 18-tól

 

A veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettségről, valamint az ellenőrzött bejelentésről szóló 191/2020. (V. 8.) Korm. rendelet  a veszélyhelyzet miatt lehetővé teszi, hogy a kérelmezett tevékenység bejelentéssel is végezhető legyen, az engedély alapján gyakorolható tevékenységek ún. ellenőrzött bejelentés alapján legyenek gyakorolhatók.

 

Az engedély megnevezéssel bíró határozatokon túlmenően engedély valamennyi olyan - hatósági jóváhagyásról, hozzájárulásról, elismerésről szóló - határozat, amely az ügyfél számára valamely tevékenység végzését lehetővé teszi, vagy részére valamely jog gyakorlását biztosítja. Tehát a kormányrendelet hatálya kiterjed mindazon hatósági ügyekre, amelyek kérelemre indulnak, és az eljáró hatóság engedélyről, hatósági jóváhagyásról, hatósági hozzájárulásról, hatósági elismerésről hoz határozatot.  A települési önkormányzat jegyzőjének hatáskörébe tartozó eljárások közül ilyen pl.  a telepengedélyezés, az üzletek működésének engedélyezése, vízjogi engedélyezés.

 

Az ellenőrzött bejelentés kizárólag elektronikus úton tehető meg, melyek a következőek:

- ügyfélkapu,

- elektronikus űrlap,

- általános célú elektronikus kérelem űrlap szolgáltatás,

- e-mail

 

A rendelet szerinti bejelentés e-mail címen történő fogadására Hivatalunkban az Ezt az email címet a spamrobotok ellen védjük, megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát e-mail címen van lehetőség, amely a beérkező bejelentésről az ügyfél részére automatikus elektronikus visszaigazolást küld.  Ha azonban a jogszabály a kérelem benyújtására kizárólag elektronikus űrlap formátumban való benyújtást engedélyez, a bejelentésre is ezen az úton kerülhet sor.

 

A rendelet hatálya alá  nem tartozó hatósági ügyeket a Kormányrendelet 1. melléklete és 1. § (4) bekezdése  sorolja fel, így nem vonatkozik különösen:

                                            - anyakönyvi engedélyezésre,

                                            - gyámügyi, gyermekvédelmi eljárásra,

                                            - adóigazgatási eljárásra,

                                            - hatósági bizonyítvánnyal, igazolással, nyilvántartással összefüggő

                                              ügyekre.

 

Az engedélyköteles tevékenység engedélyezési eljárás lefolytatása nélkül, az ellenőrzött bejelentéstől számított 8 napon belül, szakhatóság közreműködése esetén 12 napon belül közölt értesítés közlését követően végezhető - a tevékenység végzésére vonatkozó jogszabályi feltételek fennállása esetén -  az engedélyre jogszabályban meghatározott hatályossági időtartama alatt. Az értestést elektronikus úton, vagy ha ennek feltételei  hiányoznak, szóban vagy  távközlő berendezés útján kell közölni.

 

A bejelentésnek az engedélykérelemre jogszabályban előírt adatokat kell tartalmaznia, mellékelni kell az engedélykérelem előírt mellékleteit. Kivétel azok a dokumentumok, amelyek beszerzése a veszélyhelyzet körülményei  folytán az ügyfélre nézve aránytalan terhet ró. A nem mellékelt dokumentumok tartalmáról a bejelentésben nyilatkozni kell előadva azokat a körülményeket, amelyekre a bejelentés hiányos volta visszavezethető. A bejelentésért engedélyezés, valamint a kapcsolódó szakhatósági eljárások illetékének vagy igazgatási szolgáltatásának 50 %-át kell leróni/megfizetni. Ha e rendelet alapján engedélyezésre kerül sor, a díjat a jogszabályban megállapított díj 100 %-ára kell kiegészíteni.

 

A rendelet teljes tartalma ide kattintva olvasható.

 

Borbély Anikó                

jegyző                      

 
Cookie/süti kezelés
 
Kezdőlap | Mikulásfölde | Kereskedelem | Szabadidő | Online újságok | Közérdekű adatok | Adatvédelem
 
 Adatkezelési Tájékoztató
 
2008-2020 © Mezőfalva Önkormányzata - Minden jog fenntartva !