Mezőfalva Nagyközség Hivatalos Honlapja
Mikulás földje központi települése

Az oldal betűméretét a fenti 3 "A" ikonnal tetszése szerint változtatni tudja...

Ma 2024. március 28. csütörtök, Gedeon és Johanna napja van.

Kezdőlap
Szemétdíj: eltérő értelmezések.

 A polgármesterek összefogtak 

Patthelyzet alakult ki a szemétszállítási díj ügyében. A polgármesterek próbálkoztak...
 
Negyvenezer számlalevelet adott postára a Dunanett Kft.. A cég szolgáltatási területén érintett települések zöménél hatalamas felháborodást váltott ki, hogy gyakorlatilag a duplájára emelkedett a hulladékkezlés díja. A szolgáltató cég képviselői és a települések küldöttei hétfőn reggel ültek tárgyalóasztalhoz a mezőfalvi polgármesteri hivatalban. A résztvevő polgármesterek szerint a cég csak a hatályos, A hulladékról szóló törvény értelmében 4,2 százalékos áremelést hajthatott volna végre. A Dunanett képviselője ezt másként látják.
 
Pattanasági feszült a helyzet. Volt olyan lakos, aki azt mondta, inkább a hivatal elé hordja hulladékát, ha nem változik érdemben a szemétszállítás díja _ fakadt ki Schrick István Rácalmás polgármestere a térség polgármesteri, a Dunanett Kft. illetékesei, valamint a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás képviselőjének részvételével a mezőfalvi polgármesteri hivatalban tartott egyeztetésen.
A találkozó egyetlen témáját a napokban postázott szemétszállítási számlák szolgáltatták: számos településen  százszázalékkal megemelkedett a szemétszállítás díja. Az egyeztetésen huszonkét település képviselője jelent meg, többségük jelezte: a számlák postázása óta a hivatalban egymásnak adják a kilincset a felháborodott  panaszosok, mert a lakosság egy részének gondot jelent a megemelt díjak kifizetése. A polgármesterek több pontban foglalták össze kifogásaikat a szemétszállítást végző Dunanett Kft. illetékeseinek: Miért nem tájékoztatta a cég időben a tervezett áremelésről a lakosságot? Milyen alapon emelte meg az árakat a szolgáltató, ha erre az új Hulladéktörvény nem adott lehetőséget? Miért kell hetente, kötelezően üríteni a szemétgyűjtőket? Miért nem azonos arányban emelkedtek a díjak egyes településeken? Miért nem végezte el a Dunanett Kft. az általa kiadott tájékoztató szerinti pluszszolgáltatásokat, ha mindezek árát már  felszámolta a fogyasztóknak?
A szolgáltatás végző cég részéről Rosta Gyula igazgató és Izsák Endre ügyvezető igazgató válaszolt a felvetésekre.
Rosta elmondta, az önkormányzatok előtt is ismert volt, hogy a konzorcium, amelynek a Dunanett Kft is tagja a pályázati kiírás szerint megkötötte a közszolgáltatási szerződést a 168 települést összefogó Társulással, a korábban ismert tartalommal és feltételek mellett. Ez év januártól pedig ez alapján számították ki a szemétszállítás díját. A szerződésben szerepelt, hogy a literenkénti ár 4,01 forintra nő, valamint az is, hogy a háztartási hulladék elszállítását heti rendszerességgel bisztosítják. Ezzel egyidőben gyakorlatilag megszűnt a vonalkódos rendszer, ami a ténylegesen elvégzett ürítések kimutatását szolgálta.  A Dunanett álláspontja szerint jogosan, a korábban megkötött, így a települések és a Társulás által is ismert közszolgáltatási szerződés alapján jártak el  tették hozzá.
A Dunanett képviselői is elismerték, hogy  a Magyar Energia Hivatal jelenleg is vizsgálja a díjszabást. Érdemi döntés harminc nap múlva várható.   
A településvezetők szerint viszont a Dunanett nem a törvényeknek megfelelően járt el. A kormány ugyanis a korábbi döntésének értelmében, és A hulladékról szóló törvény szerint  hatóságilag szabályozta a 2013 január 1-től alkalmazható áremelés  maxiumát, ez pedig,  4,2 százalék lehet  a 2012 decemberében érvényes bruttó árakhoz képest. A polgármesterek azzal érveltek, hogy a Dunanett is lehetett volna türelmesebb, hiszen az említett konzorcium további hat tagja tartotta magát a 4,2 százalékos emeléshez. A díjak csökkentésének érdekében számos megoldást vetettek fel, például a közszolgálati szerződés műszaki tartalmának módosítását is.  
A tárgyalás végén a Dunanett Kft. ígéretett tett: ha az ellenőrző vizsgálat alatt eltérő döntés születik a díjszabással kapcsolatban, készek tárgyalni a kompenzációról.
Emellett a Hulladékgazdálkodási Társulás levélben keresi meg a Konzorciumot felvetéseivel. Folytatás szerdán várható.
 
A MEH még vizsgálódik
 
Németh Gábor Tass polgármestere a Magyar Energia Hivataltól (MEH) kért állásfoglalást a szemétszállítási díjak ügyében. A hivataltól kapott választ a hétfői egyeztetésen  megosztotta a jelenlévőkkel. Ebből idézünk.
A MEH szerint a hulladékról szóló törvény egyértelműen fogalmaz, a 2012. decemberében alkalmazott bruttó díjhoz képest legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt mértékű díjakat alkalmazhatnak a szolgáltatók 2013-ban. Ez alól kivételt képez, ha a települési önkormányzati társulás  mint esetünkben  valamilyen támogatási formát vett igénybe hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésére, vagy üzemeltetésére. Ekkor a MEH-hez benyújtott kérelemben kell megindokolni a 4,2 százalék feletti emelést a szolgáltatónak, esetünkben a Dunanett Kft-t is soraiban tudó Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Vagyonkezelő és Közszolgáltató Zrt.-nek, azaz a Konzorciumnak. A Konzorcium be is adta kérelmét, ám erről hivatalos  döntés még nem született. Ha a Konzorcium számára pozitív elbírálás születik, a meghatározott díjat csak a MEH határozatának jogerőre emelkedését követően alkalmazhatja.
Mindaddig a 4,2 százalékos, fent említett díjemelési lehetőség van érvényben.
A Konzorcium hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj jováhagyására irányuló kérelmének elbírálása jelenleg is folyamatban van  áll a tassi polgármester által ismertetett levélben. 
 
Semmi sincs kőbe vésve (?)
 
Egy hosszúnak ígérkező házasság elején érdemes rendezni a konfliktusokat, fogalmazott a hétfő reggeli egyeztetésen Kovács Miklós, a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás projektirodájának vezetője. Aki elmondta azt is, a hogy a Társulás 2013-tól 2043-ig, azaz harminc évre szerződőtt hulladékgazdálkodási feladatokra azzal a Konzorciummal, amelynek hét szolgáltató a tagja, köztük a Dunanett Kft is. A szolgáltatók mindegyike önkormányzati tulajdonban van.
Talán a Magyar Energia Hiavatal döntésére várva, de a másik hat szolgáltató kivárt, és a törvényben megszabott, az  inflációt követő 4,2 százalékos díjelemléssel élt. A Dunanett azokon a településeken, ahol l  nincs érvényben lévő szerződése az önkormányzattal, nem így tett. Való igaz, a közszolgáltatási szerződés tartama szerint hetente kell elszállítani a hulladékot, ám a hosszú időtáv miatt is, úgy gondolom nincs minden kőbe vésve, akár a szerződés számos pontján is lehet változtatni, ha a felek e mellett döntenek. A Társulás részéről levélben keressük meg a Konzorciumot, amelyben leírjuk a polgármesterek által tolmácsolt panaszokat és felvetéseket, mondta el a Dunaújvárosi Hírlapnak a helyszínen Kovács Miklós.

 

Forrás: Dunaújvárosi Hírlap

 
Cookie/süti kezelés
 
Kezdőlap | Mikulásfölde | Kereskedelem | Szabadidő | Online újságok | Közérdekű adatok | Adatvédelem
 
 Adatkezelési Tájékoztató
 
2008-2020 © Mezőfalva Önkormányzata - Minden jog fenntartva !