Mezőfalva Nagyközség Hivatalos Honlapja
Mikulás földje központi települése

Az oldal betűméretét a fenti 3 "A" ikonnal tetszése szerint változtatni tudja...

Ma 2024. március 29. péntek, Auguszta napja van.

Kezdőlap
Tájékoztatás a gépjárműadó-mentességet igénybevevő súlyos mozgáskorlátozottak részére

2013. évtől a gépjárműadó-mentesség csak akkor állapítható meg, ha a kérelmező  rendelkezik  a lentebb részletezettek szerinti súlyos mozgáskorlátozottság fennállásáról szóló igazolás valamelyikével.

A 102/2011. (VI.29.) Korm. rendelet 2.§ a) pontja szerint súlyos mozgáskorlátozott személy
 
a)  mozgásszervi fogyatékos
 
Ennek igazolására elfogadható dokumentum:

  •  Mozgásszervi fogyatékosságot igazoló- fogyatékossági támogatás megállapításáról szóló hatósági (Magyar Államkincstár) határozat másolata;
  •  Amennyiben a határozat rendelkező részéből, vagy indokolásából nem derül ki egyértelműen az, hogy a fogyatékosság mozgásszervi jellegű, akkor a határozat alapjául szolgáló hatályos szakhatósági állásfoglalást vagy szakvéleményt kell csatolni.
    Szakhatósági állásfoglalást a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) jogelődje az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet I. fokú Bizottsága(ORSzSzI) adhatott ki,
    Szakvéleményt az NRSZH.

 
b) a 18. életévét be nem töltött és mozgásszervi betegségére tekintettel magasabb
összegű családi pótlékra jogosult

 
Ennek igazolására elfogadható dokumentum:

  •  az 5/2003. (II.19.) ESzCsM rendelet 3.számú melléklet szerint kiállított orvosi IGAZOLÁS. Az igazolás kiadására olyan orvos jogosult, aki igazolhatja az emelt összegű családi pótlékra való jogosultságot.

 
c) A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) által a Korm. rendelet szerinti minősítési rendszer alapján kiadott szakvélemény szerint a közlekedőképességében súlyosan akadályozott, amennyiben ez az állapota várhatóan legalább 3 éven át fennáll. 

Ennek igazolására elfogadható dokumentum:

  •  a szakértői szerv által a közlekedőképesség minősítéséről kiadott, a Korm. rendelet 2. § a)pont ac) alpontjában meghatározott állapotot igazoló hatályos szakvélemény másolata

 
Összegezve: az ún. „7 pontos igazolás”-sal, vagy a Korm. rendelet 2012. március 30-ig hatályos 7. § (3) bekezdés ac) alpontja alapján kiadott NRSZH szakvéleménnyel  rendelkező ügyfélnek az alábbi teendője van:
 

  •  A kérelmezőnek fel kell keresnie a Dunaújvárosi Okmányirodát (Dunaújváros, Október 23. tér 7. – az Anyakönyvi Hivatal épülete, ügyfélfogadási idő: Hétfő: 8-12 13-16, Szerda: 8-12 13-18, Péntek: 8-12), ahol  kérelmeznie kell a közlekedőképessége minősítését. A kérelméhez csatolnia kell a mozgáskorlátozottságát bizonyító orvosi dokumentációt (Pl. kórházi zárójelentés, szakorvosi igazolás, stb.) és egyéb iratokat  (személyazonosító igazolvány, lakcímkártya). Az Okmányiroda az ügyfél kérelmével és az ahhoz csatolt orvosi dokumentáció megküldésével megkeresi a szakértői szervet a közlekedőképesség minősítése érdekében. 

 
Felhívom a figyelmet, hogy a szakértői szerv a szakvéleményét 60 napon belül adja ki.
 
Az a súlyosan mozgáskorlátozott személy, aki a felülvizsgálaton 2013. január 1. napját követően vesz részt, annak az adómentesség csak az „új” szakértői vélemény kiállítását követő hónap 1. napjától biztosítható.


                                                                                                               Dr. Woth László
                                                                                                              címzetes főjegyző 

 
Cookie/süti kezelés
 
Kezdőlap | Mikulásfölde | Kereskedelem | Szabadidő | Online újságok | Közérdekű adatok | Adatvédelem
 
 Adatkezelési Tájékoztató
 
2008-2020 © Mezőfalva Önkormányzata - Minden jog fenntartva !