Mezőfalva Nagyközség Hivatalos Honlapja
Mikulás földje központi települése

Az oldal betűméretét a fenti 3 "A" ikonnal tetszése szerint változtatni tudja...

Ma 2024. március 28. csütörtök, Gedeon és Johanna napja van.

Kezdőlap arrow Intézmények és Orvosok elérhetőségei

Tündérkert Óvoda
ovoda_kep.jpg
 

 

Óvodavezető: Pénzesné Szilva Györgyi
Óvodavezető helyettes: Győriné Varga Edit

Címe: 2422 Mezőfalva, Kinizsi Pál utca 48.
Telefon/Fax: 06 25 506-987
E-mail: Ezt az email címet a spamrobotok ellen védjük, megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát

 Web: http://tunderkertovodamez.mlap.hu

1811-ben József nádor tanácsára magyar és német ajkú lakosokat telepítettek ide és így községgé fejlesztették. József herceg emlékére a község a Hercegfalva nevet kapta. Óvodája még nem volt. A kisdedóvó eszmei szerzője Edlinger Titusz lelkész és Virág Ferenc községi bírók voltak. Ők látták meg elsőnek a faluban, hogy a nehéz fizikai munkát végző emberek apró gyermekeikkel kora reggeltől késő estig kénytelenek a határban dolgozni.
„ A községi közgyűlés ezért 1907. szeptember 12-én óvoda építésről határozott és ennek költségeit 23 ezer koronát a dunaföldvári takarékpénztárból vette fel.
1908. szeptember 3-án a hercegfalvi óvoda 27 ezer 90 korona költséggel felépült.”

Az alapítókhoz tartoztak: Vajda Ödön zirci apát, Láyer Nándor ciszterci jószágkormányzó és természetesen Virág Ferenc akkori bíró. Mezőfalván ( Hercegfalván) 1908-ban nyílt meg az óvoda két csoporttal, ahova akkor 200-250 gyermek járt. Szemlér Erzsébet és Erhardt  Erzsébet személyében lelkes óvónőket kapott a község. Szemlér Erzsébet anyanyelve magyar, Erhardt Erzsébet anyanyelve német volt, és erre azért volt szükség, mert a lakosság is két nyelven beszélt. Az óvónők a legfőbb hangsúlyt az anyanyelvi nevelésre helyezték.
Több mint 100 év elmúltával óvodánk nagy változáson ment át, de a mai napig őrzi a múlt hagyományait, értékeit. 2007 nyaráig önálló intézményként működött, majd ezután az intézményi társulás keretei között 2 tagintézménnyel bővült 2008-ig. ( Hantos és Daruszentmiklós tagóvodáival.) A mezőfalvi Tündérkert Óvoda 6 csoportos, 150 férőhelyes intézmény. Óvodánkhoz gyönyörű nagy udvar és kert tartozik, több mint 100 éves fákkal, modern fajátékokkal. Ezen a területen füves, betonos, földes terület egyaránt megtalálható.
A csoportok szervezésénél a homogén, egy korosztályt felölelő csoport kialakítására törekszünk. Ezen keretek között igyekszünk megoldani az ide járó óvodás korú, valamint
hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, illetve sajátos nevelési igényű gyermekek integrált nevelését. Az óvodai nevelés országos alapprogramjára építve a Tevékenységközpontú óvodai nevelési programmal dolgozunk. A program tevékenység struktúrája mellett megőrizhetjük eddigi szokásainkat, hagyományainkat, illetve hozzátehetjük egyéni elképzeléseinket. A program cél- és feladatrendszere a gyermekközpontúságra, nevelésközpontúságra, tevékenységközpontúságra épít, az egyenlő hozzáférés biztosításával, amelynek szellemiségével azonosulni tudunk. Nyitottak vagyunk a partneri elvárások iránt, de szolgáltatásainkat a szakmaiság és a gyermekek mindenek felett álló érdekét szolgáló szempontok határozzák meg.
A pályázati lehetőségek kihasználásával igyekszünk óvodánkat, a gyermekeket újabb és újabb
forrásokhoz, programokhoz juttatni. Ezen kereteken belül, 2010-ben elnyerte óvodánk a
„Zöld óvoda” címet. Az óvoda környezete, kertje, madárvilága további pályázati lehetőségeket is jelent.2012-ben elnyertük a  „Madárbarát óvoda” címet.
A múlt és jelen mellett a jövőre nézve is vannak terveink. Vágyaink között szerepel egy tornaterem, vagy tornaszoba megvalósítása a mozgásfejlesztés biztosításához, a terasz beépítésével pedig a zsúfolt öltözőket szeretnénk tehermentesíteni.
Óvodánk az elkövetkezendő tanévtől Tehetségpontként is fog működni a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács pályázata alapján. Így próbálunk lehetőséget adni óvodásainknak tehetségük, sokoldalúságuk kibontakoztatásában.
Nevelési filozófiánk mottója: „ Keresem minden gyermek saját titkát,
                                                  és azt kérdezem, hogyan segíthetném abban,
                                                  hogy önmaga lehessen.”  
                                                                                     / Janus Korczak/

 
Cookie/süti kezelés
 
Kezdőlap | Mikulásfölde | Kereskedelem | Szabadidő | Online újságok | Közérdekű adatok | Adatvédelem
 
 Adatkezelési Tájékoztató
 
2008-2020 © Mezőfalva Önkormányzata - Minden jog fenntartva !