Mezőfalva Nagyközség Hivatalos Honlapja
Mikulás földje központi települése

Az oldal betűméretét a fenti 3 "A" ikonnal tetszése szerint változtatni tudja...

Ma 2024. március 28. csütörtök, Gedeon és Johanna napja van.

Kezdőlap arrow Hulladékgyűjtés
2021. évi gépjárműadózással kapcsolatos tájékoztatás

Tájékoztatás a gépjárműadó 2021. évi változásáról

 

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény gépjárműadót érintő rendelkezései alapján 2021. január 1-től a belföldi gépjárművek utáni gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat az állami adó- és vámhatóság (NAV) látja el. A jogszabályi változás miatt a 2021-től kezdődő időszakra járó adót a NAV számlájára kell megfizetni, az általuk 2021-ben kiadandó határozat szerint. A 2020. december 31-én nyilvántartott adómentes gépjárművek forgalmi rendszámáról, a mentesség jogcíméről, a gépjármű üzembentartójának, tulajdonosának adatairól az önkormányzati adóhatóság adatot szolgáltatott az állami adó- és vámhatóságnak, az adózóknak ezekről további bejelentési kötelezettsége nincs, ez alól kivétel, amennyiben olyan adómentesség van, melynek feltétele évente nyilatkozat (pl. egyesület, alapítvány) vagy más okirat leadása.

2021. évtől új mentesség megadására már a NAV jogosult, ezért az ilyen irányú kérelmeket 2021. január 1-je után a NAV-hoz kell benyújtani.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a 2020. december 31. napjáig fennálló adókötelezettséggel kapcsolatos hatáskör továbbra is az önkormányzati adóhatóságunknál maradt, ez alapján a 2020. december 31-én gépjárműadó adónemben fennálló tartozást Mezőfalva Nagyközség Önkormányzat 11736037-15361796-08970000 számú gépjárműadó számlájára kell teljesíteni.

Kérjük fokozottan figyeljenek arra, hogy a 2021. évre szóló befizetéseket (utalásokat) a NAV gépjárműadó számlájára rendezzék, ha nem így tesznek, akkor adófizetési kötelezettségüket nem teljesítik, ugyanis az önkormányzati adószámlára tévesen fizetett összeget az önkormányzati adóhatóság nem jogosult hivatalból, a hatáskör változására tekintettel a NAV felé továbbutalni.

Fentiekkel kapcsolatos kérdéseikre a 25/510-368 telefonszámon Borosné Sógorka Auguszta igazgatási osztályvezető bővebb tájékoztatást nyújt.

 

                                                                            Borbély Anikó

                                                                                   jegyző

 

 
Cookie/süti kezelés
 
Kezdőlap | Mikulásfölde | Kereskedelem | Szabadidő | Online újságok | Közérdekű adatok | Adatvédelem
 
 Adatkezelési Tájékoztató
 
2008-2020 © Mezőfalva Önkormányzata - Minden jog fenntartva !