Mezőfalva Nagyközség Hivatalos Honlapja
Mikulás földje központi települése

Az oldal betűméretét a fenti 3 "A" ikonnal tetszése szerint változtatni tudja...

Ma 2024. március 19. kedd, József és Bánk napja van.

Veszélyhelyzet alatti ellenőrzött bejelentési eljárás.

TÁJÉKOZTATÁS

a veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettségről,

valamint ellenőrzött bejelentésről

2020. május 18-tól

 

A veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettségről, valamint az ellenőrzött bejelentésről szóló 191/2020. (V. 8.) Korm. rendelet  a veszélyhelyzet miatt lehetővé teszi, hogy a kérelmezett tevékenység bejelentéssel is végezhető legyen, az engedély alapján gyakorolható tevékenységek ún. ellenőrzött bejelentés alapján legyenek gyakorolhatók.

 

Az engedély megnevezéssel bíró határozatokon túlmenően engedély valamennyi olyan - hatósági jóváhagyásról, hozzájárulásról, elismerésről szóló - határozat, amely az ügyfél számára valamely tevékenység végzését lehetővé teszi, vagy részére valamely jog gyakorlását biztosítja. Tehát a kormányrendelet hatálya kiterjed mindazon hatósági ügyekre, amelyek kérelemre indulnak, és az eljáró hatóság engedélyről, hatósági jóváhagyásról, hatósági hozzájárulásról, hatósági elismerésről hoz határozatot.  A települési önkormányzat jegyzőjének hatáskörébe tartozó eljárások közül ilyen pl.  a telepengedélyezés, az üzletek működésének engedélyezése, vízjogi engedélyezés.

 

Az ellenőrzött bejelentés kizárólag elektronikus úton tehető meg, melyek a következőek:

- ügyfélkapu,

- elektronikus űrlap,

- általános célú elektronikus kérelem űrlap szolgáltatás,

- e-mail

 

A rendelet szerinti bejelentés e-mail címen történő fogadására Hivatalunkban az Ezt az email címet a spamrobotok ellen védjük, megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát e-mail címen van lehetőség, amely a beérkező bejelentésről az ügyfél részére automatikus elektronikus visszaigazolást küld.  Ha azonban a jogszabály a kérelem benyújtására kizárólag elektronikus űrlap formátumban való benyújtást engedélyez, a bejelentésre is ezen az úton kerülhet sor.

 

A rendelet hatálya alá  nem tartozó hatósági ügyeket a Kormányrendelet 1. melléklete és 1. § (4) bekezdése  sorolja fel, így nem vonatkozik különösen:

                                            - anyakönyvi engedélyezésre,

                                            - gyámügyi, gyermekvédelmi eljárásra,

                                            - adóigazgatási eljárásra,

                                            - hatósági bizonyítvánnyal, igazolással, nyilvántartással összefüggő

                                              ügyekre.

 

Az engedélyköteles tevékenység engedélyezési eljárás lefolytatása nélkül, az ellenőrzött bejelentéstől számított 8 napon belül, szakhatóság közreműködése esetén 12 napon belül közölt értesítés közlését követően végezhető - a tevékenység végzésére vonatkozó jogszabályi feltételek fennállása esetén -  az engedélyre jogszabályban meghatározott hatályossági időtartama alatt. Az értestést elektronikus úton, vagy ha ennek feltételei  hiányoznak, szóban vagy  távközlő berendezés útján kell közölni.

 

A bejelentésnek az engedélykérelemre jogszabályban előírt adatokat kell tartalmaznia, mellékelni kell az engedélykérelem előírt mellékleteit. Kivétel azok a dokumentumok, amelyek beszerzése a veszélyhelyzet körülményei  folytán az ügyfélre nézve aránytalan terhet ró. A nem mellékelt dokumentumok tartalmáról a bejelentésben nyilatkozni kell előadva azokat a körülményeket, amelyekre a bejelentés hiányos volta visszavezethető. A bejelentésért engedélyezés, valamint a kapcsolódó szakhatósági eljárások illetékének vagy igazgatási szolgáltatásának 50 %-át kell leróni/megfizetni. Ha e rendelet alapján engedélyezésre kerül sor, a díjat a jogszabályban megállapított díj 100 %-ára kell kiegészíteni.

 

A rendelet teljes tartalma ide kattintva olvasható.

 

Borbély Anikó                

jegyző                      

 
Cookie/süti kezelés
 
Kezdőlap | Mikulásfölde | Kereskedelem | Szabadidő | Online újságok | Közérdekű adatok | Adatvédelem
 
 Adatkezelési Tájékoztató
 
2008-2020 © Mezőfalva Önkormányzata - Minden jog fenntartva !